Predsjednik žirija B.A. Behrend je rekao: "...naši automobili i vozovi staju, naši gradovi bi bili mračni, a naši mlinovi mrtvi i beskorisni. Da, njegov rad je toliko dalekosežan da je postao temelj naše industrije.”

1917
Tesla je prihvatio Edisonovu medalju na nagovaranje svog prijatelja doktora Bernarda Arthura Behrenda, koji je bio predsjednik žirija.
„Željeli smo da iz industrije uklonimo sve što je stvoreno Teslinim radom“, rekao jee Behrend na dodjeli nagrade, „ali nismo mogli jer ako njegov generator prestane da se obrće, naši automobili i vozovi staju, naši gradovi ponovo će biti mračni, a naši mlinovi mrtvi i beskorisni. Da, njegov rad je toliko dalekosežan da je postao temelj naše industrije. ”
Dr BA Behrend (1875—1932), potpredsjednik najveće svjetske strukovne asocijacije, Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE). Rođen u Švicarskoj, preselio se u Sjedinjene Države 1898. godine, gdje je držao katedru na Univerzitetu Wisconsin o dizajnu naizmjenične struje. A koliko je cijenio Teslu govori jednan njegov komentar. On je parafrazirao stihove Aleksandra Popea o Njutnu tako što je rekao: „Priroda i zakoni prirode kriju se u noć: Bog je rekao: Neka bude 'Tesla' i sve je bilo svjetlo.” Opravdano, dr Behrend je dodao: Tesla nije ostavio ništa da urade oni koji su ga slijedili.
PotpisImpresum
MojTim vas pozdravlja!
26-04-2024
05:14:27pm
Nikola Tesla FOTO: http://tesla.sveznadar.info
mojTim 2020-2021, BL decembar 2021.